wasp

Allergi mot getingstick hotar även våra husdjur

En allergi mot getingstick är extremt farlig – om den drabbade personen inte får omedelbar läkarvård kan konsekvenserna av ett insektsstick vara dödliga.

Det är inte trevligt för någon.

Getingstick är också mycket obehagliga för personer som inte är allergiska på annat sätt. Vad händer om vi blir stuckna av en geting? Insekten släpper ut ett gift i din kropp som blir en smärtsam svullnad. Giftet orsakar en inflammation i kroppen. Om getingen sticker oss på ett känsligt område, till exempel i halsen eller huvudet, kan situationen bli mycket allvarligare. Svullnaden kan leda till att luftvägarna blockeras.

Getingstickallergi – vem har egentligen mycket att frukta?

De verkliga drabbade av getingstickallergi kan betala med sina liv för ett nära möte med insekten i fråga. En allvarlig allergisk attack kan resultera i ett otäckt utslag över hela huden, yrsel, illamående och andningssvårigheter. Lyckligtvis är det första insektsbettet i de allra flesta fall förknippat med relativt milda symtom, även hos personer som senare blir allergiska. Om du redan är säker på att du är allergisk rekommenderas det starkt att du bär med dig en adrenalin autoinjektor.

Våra husdjur är inte heller säkra

Tyvärr skonar stickande insekter inte våra husdjur. Särskilt hundar är i riskzonen, eftersom de tycker om att jaga insekter och kryp som flyger omkring på sommaren. Om din fyrbenta vän har blivit stucken av en geting ska du omedelbart söka veterinärrådgivning, eftersom getingstick kan orsaka allergier även hos djur! I alla fall ska sticket avlägsnas och stickstället behandlas omedelbart med en kompress av vinäger och vatten.

Om flera insekter angriper samtidigt

Om djuret har blivit stuckit av flera getingar samtidigt är konsekvenserna allvarligare. Symptomen är desamma som hos människor: andningssvårigheter, svår smärta, svullnad och i svåra fall till och med svimning. Situationen kräver omedelbart ingripande av specialistläkare.

Källan till den här artikeln är allateledelegyartok.hu, där du kan läsa en rad artiklar om våra husdjur.